S/4HANA átállás

Amennyiben vállalata jelenleg SAP rendszert használ, úgy már biztos találkozott az SAP S/4HANA kifejezéssel. Az S/4HANA az SAP újgenerációs, az SAP HANA adatbázisára optimalizált és újraírt ERP rendszere, mely jelentősen javítja a vállalatok üzleti folyamatainak hatékonyságát és átláthatóságát.

A jelenlegi SAP ECC rendszerek támogatottsága 2027-ig biztosított, azonban érdemes időben elkezdeni foglalkozni az új rendszer tervezésével. Biztosan felmerül Önben is a hogyan és a mikor kérdése, valamint a témában olvasva találkozhatunk néhány olyan bizonytalanságot keltő fogalommal is, mint például a zöld- vagy barnamezős bevezetés, szelektív adattranzíció.

Mikor? Egyértelmű a válasz: MOST! Az időben történő tervezés és átállás mindenképp versenyelőnyt jelent vállalata számára!

Hogyan? Ez az AB Consulting Group kompetenciája, segítünk benne! Támogatjuk Önt a vállalata számára optimális alternatíva kiválasztásában, a bevezetési, vagy átállási stratégia teljeskörű kialakításában, megvalósításában.

SAP Standard eszköztárral támogatva egy előzetes felmérés során választ adunk arra, hogy az Ön vállalata jelenlegi egyedi fejlesztései, üzleti folyamatai mennyire kompatibilisek az S/4HANA-val, mik vállalata számára a leghasznosabb elérhető előnyök, valamint választ adunk az Ön számára elérhető és javasolt átállási stratégiára vonatkozóan.
Átállási stratégiák:

Zöldmezős bevezetés
(új bevezetés)

Az új rendszerbevezetés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy teljesen újratervezzék az üzleti folyamatokat és alkalmazzák a rendszer által biztosított legmodernebb technológiákat.

Az SAP ajánlásai szerint felmérjük vállalatának működését, azonosítjuk az ehhez kapcsolódó üzleti, funkcionális igényeket és megfeleltetjük azokat az SAP S/4HANA rendszer standard működésének.

A felmérés során egyúttal rávilágítunk a standardtól eltérő működésekre és javaslatot teszünk az érintett folyamatok, funkcionalitások módosítására vagy a változatlan működést kiszolgáló egyedi fejlesztések megtervezésére, kialakítására. Az esetleges korábban használt rendszer(ek), illetve a bevezetésre kerülő új integrált SAP rendszer adatstruktúrájának alapvető különbözősége okán történeti adatok migrálására nem kerül sor, kizárólag törzsadatok, illetve a még nyitott ügyletek bizonylatai kerülnek megfeleltetésre, betöltésre az új rendszerbe.
A teljes rendszerbevezetés általában idő- és ráfordításigényesebb.

Barnamezős bevezetés (rendszerkonverzió)

A barnamezős bevezetésre már működő SAP rendszerekről történő átállás (verzióváltás) esetén van lehetőség. Ahogy a neve is mutatja, ebben az esetben egy technikai konverzió, megfeleltetés történik a gyártó által rendelkezésre bocsátott speciális eszköztár, illetve módszertan segítségével.
Ilyen módon elmarad a folyamatok, funkcionalitások teljeskörű újragondolása, a bevezetésre kerülő új S/4HANA verzió alapját a korábbi SAP rendszerben kialakított működés képzi.
A rendszerkonverzió segítségével egy naprakész, az Ön vállalata által megfelelőnek ítélt működés változatlan formában történő átemelésére van lehetőségünk.

A zöldmezős bevezetéssel összehasonlítva rövidebb idő alatt, alacsonyabb kockázat mellett végezhető el a rendszer frissítése. Ebben az esetben valamennyi korábbi adat is (törzsadatok, történeti adatok, nyitott bizonylatok, stb.) elérhető marad az új S/4HANA rendszerben.

Egyszerű adatkonverzió (szelektív adattranzíció)

A zöld-, valamint a barnamezős bevezetés előnyeit egyesíti – szintén kizárólag egy már korábban implementált SAP rendszerről történő átállást feltételezve.

Amennyiben a korábban kialakított üzleti működés egy részét már más alapokon képzeli el vállalata az új SAP S4/HANA rendszerben, ugyanakkor számos további működési terület, folyamat, funkcionalitás ismételt, a régivel azonos módon történő kialakítását szeretné megspórolni, úgy ez lehet az optimális átállási stratégia.

Ennek alkalmazása során első lépésben kizárólag a korábbi SAP rendszer beállításait feleltetjük meg, illetve migráljuk az új környezetbe. Ezt követően módosítjuk az újonnan elképzelt működéshez kapcsolódó rendszerbeállításokat, továbbá átmozgatjuk a korábbi rendszer adatait.
A módszer bizonyos kompromisszumokkal jár: a részben új típusú működés új adatstruktúrát is jelent(het) a háttérben. Jelentősebb változtatásokat feltételezve, a módosított működéshez közvetlenül kapcsolódó adatok esetében a történeti adatok migrációja akadályokba ütközhet.